Back to All Events

Koncert | Dunajski dečki

  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Svetovno znani Dunajski dečki se zaradi velikega zanimanja vračajo v Slovenijo . V sklopu svetovne turneje bodo edini nastop v Sloveniji leta 2018 odpeli v prelepi veliki dvorani SNG Maribor, natančneje v soboto 24. novembra 2018 ob 20.00, kjer bodo nastopili pod vodstvom svetovno znanega dirigenta in pianista Luiza de Godoya. Program, katerega bodo izvajali Dunajski dečki bo čisto nov, v katerem bodo peli adventne pesmi, katere bodo v drugem delu še dodatno polepšali s prelepimi božičnimi pesmi.

Dunajski dečki pojejo na Dunajskem dvoru že od 14. stoletja. Leta 1498 je rimski cesar Maksimilijan I. preselil svoj dvor in dvorne glasbenike na Dunaj, tako je 1498 leto ustanovitve dunajske Hofmusikkapelle in posledično tudi začetek Dunajskih dečkov. Do leta 1918 je zbor pel samo za cesarski dvor, pri maši, na koncertih ter ob državniških priložnostih. Leta 1918, po razpadu Habsburške monarhije, je avstrijska vlada prevzela opero, njen orkester in zbor odraslih članov, ne pa deškega zbora. Josef Schnitt, ki je postal dekan Hofmusikkapelle l. 1921, je zbor dunajskih dečkov spremenil v zasebno institucijo. Nekdanji cesarski deški zbor je tako postal Zbor dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben/Vienna Boys’ Choir), cesarsko unifomo je zamenjala mornarska obleka, ki je bila tisti čas vrhunec deške mode. Ker ni bilo na voljo dovolj denarja za vzdrževanje dečkov, je zbor začel s koncerti zunaj kapele. Izvajali so motete, posvetna dela in na željo dečkov tudi otroške opere. V enem letu je zbor nastopil v Berlinu, Pragi in Zürichu. Sledili sta Atene in Riga, potem Španija, Francija, Danska, Norveška in Švedska, Združene države Amerike, Avstralija in Južna Amerika….

Danes obstaja sto pevcev iz tridesetih različnih držav, med desetim in štirinajstim letom, razdeljeni pa so v štiri zbore, ki potujejo po svetu. Vsako leto imajo približno tristo koncertov in nastopov, pred skoraj pol milijona ljudmi. Vsaka skupina preživi v šolskem letu devet do enajst tednov na turnejah. Obiščejo skoraj vse evropske države, prav tako so pogosti gostje v Aziji, Avstraliji in v obeh Amerikah.

Skupaj s člani Dunajske filharmonije in Zbora Dunajske državne opere skrbijo za tradicijo cesarskih glasbenikov: kot Hofmusikkapelle zagotavljajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski cesarski kapeli že od l. 1498.

Zborov repertoar vključuje vse od srednjeveške do sodobne in eksperimentalne glasbe. Moteti in samospevi tvorijo jedro gostovalnega repertoarja, pa tudi lastne zborovske priredbe značilno dunajske glasbe, valčkov in polk Lannerja in Straussa.

Več informacij: eventim