Back to All Events

Branko Lenart: »BIG SUR REAL


  • Galerija Photon Trg prekomorskih brigad 1 Ljubliana Slovenia (map)

Branko Lenart že od mladosti veliko potuje po svetu, pri čemer ga privlači predvsem Južna polobla. Potovanja je že od nekdaj združeval z drugo strastjo, ki je postala njegovo profesionalno poslanstvo – s fotografijo. Skozi podobe, ki jih je posnel na svojih potovanjih po Jugu, zlasti okrog Mediterana in po Južni Ameriki, se Lenart odkriva kot zmeraj radovedni popotnik z magično napravo za lovljenje svetlobe in spominov. Teh vizualnih impresij s potovanj je pri Lenartu ogromno in težko je bilo izbrati trideset “najboljših” za razstavo. Izbor fotografij iz skoraj štiridesetletnega obdobja je v nekem smislu ultimativni (samo)poklon ob avtorjevi sedemdesetletnici.

»Big Sur Real« . V tem naslovu in lucidni igri besed je zajeto vse ali vsaj pretežni del, kar je pomembno vedeti o tem izboru fotografij. Big Sur je realni kraj na kalifornijski obali, vendar zmitiziran in romantiziran kot paradiž svobode, hedonizma in kontrakulture, ki hkrati vzbuja občutja nadresničnosti, sur-realnosti. 

Leta 1948 na Ptuju rojeni Branko Lenart se je pri šestih letih s svojimi starši preselil v Avstrijo. Študiral je na Pedagoški akademiji v Gradcu, predaval je fotografijo na Višji državni šoli za umetnost in oblikovanje v Gradcu in ode leta 1968 kontinuirano prireja samostojne in skupne razstave v Avstriji, Sloveniji in mednarodnem prostoru. Je tudi član graškega umetniškega društva »Forum Stadtpark« ter soustanovitelj in nekdanji predsednik Kulturnega društva Člen 7 / Pavlove hiše. Danes živi in ustvarja v Gradcu in Piranu. 

Photo credit: Branko Lenart, Pelluhue, Sur-real, 2013

Earlier Event: February 2
5K HD
Later Event: February 2
Mother’s Cake