Back to All Events

9. festival novomedijske kulture | SPECULUM ARTIUM | Umetnost in znanost za opolnomočenje


  • Delavski dom Trbovlje (map)

17.-19.10.2019 – Trbovlje, Delavski dom

V času globalizacije in večje interakcije med različnimi principi humanističnih, družbenih in naravoslovnih ved je tudi znotraj produkcije vizualnih praks prišlo do razcveta. To je omogočilo vizualnim praksam, da so prevzele odgovorno vlogo vzpostavitve mostu povezovanja različnih principov človeškega delovanja. Umetnost in znanost sta, kot nosilki razvoja sodobne civilizacije, končno združeni v eno; pot nam prekrižata vsak dan, na vsakem koraku. »Umetnost in znanost za opolnomočenje«, s čimer se ukvarja letošnji festival, problematizira deviantnost potrošniške družbe in zaslepljenost posameznika – uporabnika.

Od umetnikov se bodo predstavili Erika Mondria (Ars Electronica), Ivan Petkov, in Stefan Tiefengraber, ter dr. Hideaki Ogawa iz Ars Electronica Future Laba. Ars electronica iz Linza bo predstavila svoj projekt Retina, projekt bo vodil eden od direktorjev ustanove Michael Mondria. Poleg omenjenih se bodo predstavili še študentje programa Interface Culture z Univerze za umetnost in oblikovanje iz Linza, medtem ko je del festivala sooblikoval kot gostujoči kurator) prof. Fabricio Lamoncha iz oddelka Interface Culture Univerze za umetnost in oblikovanje v Linzu.

Hkrati bo podjetje G-Tec na festivalu izvedlo prvi BrainComputer Hackhaton v Sloveniji, na katerega se lahko prijavijo posamezniki in ekipe, kli jih zanimajo vmesniki med možgani in računalniki in potenciali te tehnologije prihodnosti.

Več informacij: speculumartium