Back to All Events

Koncert | Ruski komorni filharmonični orkester »Klassika«


2.10.2019, 20:00, Domžale, Kulturni dom Franca Bernika

3.10.2019, 19:30, Ljubljana, Slovenska filharmonija

Dirigent: Adik Abdurakhmanov

Solisti: Maja Gombač (klavir), Vita Peterlin (violončelo), Simon Petek (violina)

L. van Beethoven: Trojni koncert v C-duru, prir. Anselm Schaufler Triple Concerto in C major, arr. by Anselm Schaufler

ter skladbe M. Mussorgskega, V. Kalinnikovega, I. Stravinskega in P. I. Čajkovskega s

Ruski filharmonični komorni orkester „KLASSIKA“ ustanovljen leta 1994 na pobudo dirigenta Adika Abdurakhamanovega, spada danes med najvidnejše orkestre na območju južne Rusije. Njihov repertoar temelji na bogati zakladnici ruske glasbene kulture, dopolnjuje pa ga z velikimi deli svetovne klasične glasbe. Zaradi želje po odkrivanju in spoznavanju raznovrstnih stilov, posega KLASSIKA po skladbah iz različnih obdobij glasbene umetnosti, od baroka do sodobnosti. Orkester koncertira po vsem svetu in redno gostuje na mednarodnih festivalih.

Adik Abdurakhamanov je profesor na Državni akademiji za kulturo in umetnost v Čeljabinsku ter mednarodno uveljavljen dirigent. Sodeloval je s svetovno priznanimi solisti, kot so Sergej Stadler, Denis Matsuev, Chibla Gersmawa, Dmitrij Kogan, Eliso Virsaladze in Boris Berezovsky. Leta 1999 je prejel nagrado Ruske federacije „Honored Artist“, leta 2017 pa je bil imenovan za častnega občana svojega rojstnega mesta Čeljabinsk.

Maja Gombač, mlada slovenska pianistka je redna gostja na domačih in tujih koncertnih odrih. Kot solistka je sodelovala s številnimi državnimi in tujimi orkestrimi in je nagrajenka mnogih mednarodnih tekmovanj. Trenutno je zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu kot asistentka na oddelku za filmsko glasbo.

Simon Petek, slovenski violinist nastopa kot solist in komorni, kot tudi orkesterski glasbenik po vsem svetu. Je dobitnik večih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in je od leta 2016 redni član Graških Filharmonikov v Avstriji. Z godalnim Mahler kvartetom Graz je nastopil na številnih koncertih v Brucknerhaus Linz in v dunajskem Musikvereinu.

Vita Peterlin, domžalska violončelistka je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Redno nastopa na znanih festivalih, tako solistično kakor tudi v raznih komornih zasedbah. Med drugim je kot solistka nastopila s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, krstno izvedla Rokoko variacije za violončelo in pihalni orkester ter kot zmagovalka mednarodnega tekmovanja igrala v dvorani Carnegie Hall v New Yorku.

Vstopnice.

Later Event: October 3
Razstava | Podobe pokrajine