Back to All Events

StopTrik Festival | Pripoved o popku in Junakinjino potovanje


Mednarodni festival animiranih filmov | Maribor, 3. -6.10. 2019 | Izpostavljamo:

  • NavelFable / NabelFabel / Pripoved o popku (Mara Mattuschka, 1984, Austria, 4')

3.10.209, 20:00 – Vetrinjski dvor

Mara Mattuschka se s pomočjo neskončnega para nogavic povrže drugemu rojstvu. Njeno telo se pači in bori, v plasteh najlona poteka očiten boj za preživetje.
Režija, scenarij, kinematografija, montaža, zvok: Mara Mattuschka.

Mara Mattuschka - Večkrat nagrajena filmska ustvarjalka, igralka in vizualna umetnica bolgarskih korenin (*1959). Leta 2005 je prejela častno nagrado Republike Avstrije za filmsko umetnost. Obsežno delo umetnice je bilo prikazano na številnih razstavah in mednarodnih festivalih. Živi in dela na Dunaju.

  • Junakinjino potovanje
    Kuratorka: Franziska Bruckner

4.10.2019, 15:00 - GT22, Intimni kino

V naratologiji se izraz junakovo potovanje nanaša na skupno predlogo zgodb. Vedno je povezano z junakom, ki je poklican v pustolovščino, premaguje ovire in – po precejšnji krizi – slavi zmago, ki ga spremeni ali preoblikuje. Kaj pa je z vsemi junakinjami? Z glavnimi ženskimi liki, katerih pogum občudujemo ali ki dosežejo nekaj velikega? V programu Junakinjino potovanje si bomo ogledali nekatere od teh likov: ženske in dekleta, ki se poskušajo prebiti iz običajnih ali omejujočih okoliščin, ki se soočajo z ovirami – včasih uspejo, včasih ne, a nikoli ne obupajo.

Franziska Bruckner je raziskovalka medijev in vodja raziskovalne skupine Media Creation na Univerzi uporabnih znanosti St. Pölten, kuratorka in organizatorica mednarodne serije simpozijev   Animafest Scanner, so-koordinatorka delovne skupine za animacijo Nemškega društva za medijske študije in članica izvršnega odbora ASIFA Austria. Njeno delo se osredotoča na zgodovino animacije v nemško govorečih državah, hibride animiranih in igranih filmov, animacijo v virtualnih in obogatenih okoljih ter povezavo med umetnostjo in filmom.

Več informacij: stoptrik

Earlier Event: October 3
Razstava | Podobe pokrajine
Later Event: October 4
Festival | KULT ŠTAJERSKA III