Back to All Events

Otvoritveni koncert Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019-2020

  • Festivalna dvorana 11 Vilharjeva cesta Ljubljana, Ljubljana, 1000 Slovenia (map)

9. oktober 2019 ob  19:00 uri – Ljubljana, Festivalna dvorana

Sočasno z otvoritvenim koncertom na Dunaju se bo tudi v Ljubljani pričelo Leto sosedskega dialoga z koncertom Jazz tria Wolfgang Seligo s posebnima gostoma Nino Strnad in Jako Kopačem.

Koncertni program:

1. del: 19:15

Wolfgang Seligo Trio
Wolfgang Seligo (klavir);
Peter Strutzenberger (kontrabas); 
Peimo Wiederhofer  (tolkala)

Wolfgang Seligo: Piano Enlargement (piano intro)

Theme No1

Romanian Concert

Heavy Teodora

Minimal

Little Note

Prayer Wheel

Overture Blues (piano solo)

Prokofiev

Epilog 2000

Octavia  (piano solo)

Good Riddance

2. del:

20:10: Wolfgang Seligo Trio      
Nina Strnad (vokal)

Jaka Kopač (saksofon)

Elda Viler : Ne prižigaj luči v temi

Rina Ketty: J’attendrai.

Billie HolidayDarn that dream

Joe Zawinul / David Oliver:  Mercy, Mercy, Mercy (No mercy for me)

Moderacija: Mojca Mavec

---------------------------------------------------------------------------------------

Informacije o glasbenikih:

Wolfgang Seligo Jazz Trio

Za sodoben in inovativen jazz pretirana glasbena zapletenost ni nujen predpogoj, da bi kljub temu bil zanimiv in izzivalen. In prav to je vodilo Wolfganga Seliga, kateremu s svojimi različnimi glasbenimi projekti dosledno sledi.

Zato se Seligo kot pianist in skladatelj s svojim triom, kateremu še pripadata basist Peter Strutzenberger in bobnar Heimo Wiederhofer, zavestno osredotoča na igrivost in manj na avantgardistične eksperimente. Seligove skladbe zaznamuje večplasten zvok poln variacij, tudi zato, ker nima zadržkov zapustiti ustaljene stilistične poti. Prednost Seligovega glasbenega pristopa je, da njegova glasba kljub večplastnosti in igrivosti navsezadnje zveni kot zaokrožena enota in dojemljiva, kar se izraža v živih, dinamičnih, ubranih glasbenih interakcijah, ki so vselej nepredvidljive in polne nepričakovanih obratov.

Wolfgang Seligo je pianist in skladatelj in se s svojim Jazz Triom na ležeren način posveča jazzu, funku in vplivi klasike. Seligo mednarodno nastopa kot solist ali z različnimi zasedbami in je že igral v Prepovedanem mestu v Bejingu, na Rdečem trgu v Moskvi, v Maroku in Senegalu, v Chicagu in Washingtonu ter na različnih festivalih, koncertih in različnih klubih v Evropi, Aziji, Afriki in Združenih državah.

Peter Strutzenberger, kontrabas, je v Avstriji znan kot glasbenik z izjemnim glasbenim razponom, ki sega od jazza, preko rocka in bluesa do klasične glasbe. Strutzenberger je spremljal številne evropske glasbenike, kot npr. Karla Ratzerja, Harrija Stojko in Dano Gillespie, in je igral pri klasičnih glasbenih produkcijah v dunajski operi. Prav tako je v živo nastopal z mednarodno znanimi glasbeniki kot so Red Holloway, Big Jay McNeely, Howard Alden in Axel Zwingenberger.

Heimo Wiederhofer, bobni, je študiral jazz in klasiko in je igral z znanimi glasbeniki kot so Sheila Jordan, Albert Mangelsdorff, Bill Dobbins, Jimmy Knepper, Ron McClure, Marc Murphy, Andy Bey, Jarmo Savolainen, Phil Markowitz, Ed Neumeister, Karl Ratzer, Gustavo Bergalli, Fritz Pauer, Steve Gut in Bosco Petrovic. Wiederhofer je bil dolgoletni član Karlheinz Miklin Tria in je sodeloval z Harrijem Stojkom.

Več informacij: wolfgangseligo

 

Nina Strnad je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pod mentorstvom Nade Žgur. Kasneje se je preselila v New York in šolanje nadaljevala na tamkajšnji prestižni fakulteti New School for Jazz and Contemporary Music ter nato končala še  študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu.

Je stalna gostja festivalov, koncertnih ciklusov in prireditev, ki oživljajo zlata leta slovenske popevke Pogosto sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija in nastopa v tujini. Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij je delo Nine Strnad prepoznano tako s strani splošne kot strokovne javnosti. Bila je izbrana za predstavnico Slovenije v Evropskem jazz orkestru (2010) in na svetovnem olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu (2012), medtem ko je na 4. Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov dobila priznanje za najboljšo solistko (2009). Nagrado za najboljšo solistko je v kategoriji mladih talentov prejela tudi na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt (2014) in se na svetovnem jazz tekmovanju Sarah Voughan Competition uvrstila med petnajst najboljših tekmovalcev (2014).

Več informacij: ninastrnad 

Jaka Kopač je eden najboljših slovenskih jazz saksofonistov, je svoj magistrski študij iz Jazz saksofona leta 2009 zaključil na priznani Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. Sodeloval je v različnih projektih, kot so European Movement Jazz Orchestra, European Jazz Orchestra , New School Jazz Orchestra in Umo Big band ter z raznimi priznanimi glasbeniki (Jonathan Blake, Jimmy Owens, Danny Grissett in mnogimi drugi.

Več informacij: jakakopach  

 

 

 

Earlier Event: October 6
Koncert | airborne extended
Later Event: October 13
Umetnost v Brdih | ART CIRCLE 2019