Back to All Events

Film | Nikolaus Geyrhalter | OGRAJA NA MEJI

  • Slovenska kinoteka 28 Miklošičeva cesta Ljubljana, Ljubljana, 1000 Slowenien (map)

Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Letošnji festival, ki bo potekal od 18. do 21. junija v Ljubljani in drugih krajih, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Festival prinaša zgodbe mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov opozarjamo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizma in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z žicami, rezili, zidovi in taborišči. Letošnje zgodbe bodo pripovedovale o odločitvah za beg, življenju na poti in (ne)sprejemanju beguncev. Religija, ki jo velikokrat dojemamo kot dejavnik delitve, bo tokrat prikazana kot most, potencialna povezava med kulturami.

V okviru festivala bo prikazan tudi večkrat nagrajeni dokumentarni film Gradbeni ukrep / Die bauliche Maßnahme avstrijskega režiserja, Nikolausa Geyrhalterja

Kratka vsebina filma:

Prelaz Brenner, alpska meja, pomlad 2016: avstrijska vlada napoveduje gradnjo mejne ograje, pričakuje premik begunskih poti v Italijo po zaprti balkanski poti. Prebivalci se bojijo ograje prav toliko kot domnevno ogrožajoč pritok tujcev v domovino … Dve leti kasneje je ograja še vedno zvita v klobčič in shranjena, saj se beg beguncev nikoli ni zgodil.

Naprej: fmf