Back to All Events

Mednarodna skupinska razstava | Talking About images


  • Galerija ŠKUC 21 Stari trg Ljubljana, Ljubljana, 1000 Slovenia (map)

Talking (about) Images
8.8.-11.9.2019 – Ljubljana, Galerija ŠKUC / Galerie ŠKUC, Stari trg 21
8.8.2019, 19.00 – Odprtje / Ausstellungseröffnung
Kuratorki / Kuratorinnen: Francesca Lazzarini, Marta Rovetta
Avstrijska umetnika / österreichische Künstler: Severin Hirsch, Christoph Szalay

Dogodki ob razstavi:
22.8.2019, 18.00: vodstvo s kuratorko Francesco Lazzarini
24.8.2019, 11.00: delavnica za otroke z Nežo Knez
11.9.2019, 18.00: vodstvo
s kuratorko Francesco Lazzarini
11.9.2019, 19.00: performans umetniške skupine Discipula, Trasmissione

Po predhodnih fazah v Galeriji Kortil na Reki, v Kunsthalle v Gradcu in v Galeriji MLZ Art Dep v Trstu poteka od 8. avgusta do 11. septembra 2019 v Galeriji Škuc v Ljubljani zaključna faza razstave »Talking (about) Images« v sodelovanju z Italijanskim kulturnim inštitutom v Sloveniji in Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani.

Projekt, ki sta ga kurirali Francesca Lazzarini in Marta Rovetta za Cultural Inventory, podprl pa ga je Oddelek za kulturo dežele Štajerske, razmišlja o vlogi in moči podob v sodobni družbi, med individualno zavestjo in množično kulturo. Zasnovan je v obliki štirih razstav in dogodkov v živo ter z osmimi umetniki različnih narodnosti in izraznih sredstev: The Cool Couple (IT), Severin Hirsch (AT), Kate Howlett-Jones (GB), Neža Knez (SI), Maryam Mohammadi (KHU), Nika Rukavina (KRO), Alessandro Sambini (IT) in Christoph Szalay (AT). Projekt preučuje odnos med podobami in realnostjo, ki jo predstavljajo, mehanizme, ki urejajo njihovo produkcijo, dvoumnosti, ki jih lahko ustvarjajo, pa tudi njihov potencial univerzalnega in skupnega jezika.

Talking (about) Images se torej osredotoča na podobe kot avtonomni jezik, kot je to v delu Everyday umetniškega dvojca The Cool Couple, ki zbira meme in gife in preko njih razmišlja o vplivu »sekundarne vizualnosti« na naša življenja; v instalaciji Imag(in)e Ka- mi-ze Neže Knez, ki govori o podobi kot otroškemu sredstvu za oblikovanje boljše prihodnosti; v delu Lemmings Severina Hirscha, ki spodbuja k samostojni uporabi podob in besedil kot enakovrednih simbolov; in v Memories Icon Maryam Mohammadi, ki raziskuje vlogo podob pri oblikovanju osebnih spominov, pa tudi nezavednih učinkov vizualne kulture. Projekt obenem preučuje interakcijo jezika z drugimi izraznimi sredstvi: v Pocket Dictionary of the world's Most Iconic Photographs Kate Howlett-Jones, kjer je vsak vnos-podoba opredeljen s poetskim besedilom, ki izhaja iz raznih komentarjev iz interneta; v instalaciji It's not your time to get your angel's wings just yet Christopha Szalaya, ki izhaja iz ikonske zgodbe o Titaniku, njene ponovne upodobitve v video igri, pa tudi o odgovornosti, ki je povezana z njeno produkcijo in izvedbo; v videu in performansu The Illusion of Truth Nike Rukavine, ki govori o propagandistični in ideološki uporabi podob ter pasivnem sprejemanju njihovega kroženja, in v Spelling Book Alessandra Sambinija, ki predstavlja analogne rezultate učnega procesa stroja.

 Več informacij: GalerijaŠKUC